548: Nikah Velisi Kaç Yaşında Olmalı?
-A A+A

548: Nikah Velisi Kaç Yaşında Olmalı?

SORU

es-Salemu aleykum ve rahmetullahi ve beraketuh. Nikah için veli kaç yaşında olmalı? Bir bacımızın babası müslüman değil ve baba tarafından müslüman yok, yalnızca 12 yaşında erkek kardeşi var. 12 yaşındaki erkek veli olabilir mi? Allah razı olsun.


CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Bazı ilim ehline göre şayet çocuk 10 yaşına ulaşmış ve şuur/bilinç ve anlayış/idrak sahibi biri ise nikahta veli olması caizdir. Ancak doğru olan, buluğ çağına ulaşmanın şart olduğudur.

Bununla birlikte nikah velisinin ‘’reşid’’ olması da şarttır. Yani ırz noktasında gevşek davranmayan, nikahın doğacak sonuçlarını ve erkeklerin konumlarını/durumlarını, denk olup olmadıklarını bilen, erkekleri ayırt edebilen biri olmalı, aklı ve basireti zayıf biri olmamalıdır.

Dolayısıyla eğer 12 yaşındaki erkek kardeşi buluğ çağına ermiş ve reşid olan biriyse o halde ablasına veli olabilir.

Ancak şunu da özellikle vurgulamak gerekir ki, muayyen kişilerin kâfir olup olmadıklarına ancak güvenilir, muteber, fetva vermeye ehliyetli olan ilim ehli hükmedebilir, onların dışındaki avam müslümanların hükmetme hakkı yoktur. ‘’Bacımızın babası müslüman değil, baba tarafından müslüman yok’’ demişsiniz, doğru olabilir. Ancak nice kardeşlerin müslüman değil dedikleri kimselere bakıldığı zaman, haklarında tekfirin şartlarının oluşmayıp engellerinin ortadan kalkmadığı müslümanlar oldukları görülüyor. Velilikte malum belli bir sıranın gözetilmesi gerektiği için evvela erkek kardeşten önce veli olmayı hak eden kimselerin kâfir olup olmadıkları ve velilik şartlarını taşıyıp taşımadıkları ilim ehline sorulması gerekir.

Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

4 Tem, 2021 Ömer Faruk
Etiketler: