Erkeklerin Erkekliği Gitti!
-A A+A

Erkeklerin Erkekliği Gitti!

Haçlıların İslam diyarını kuşattığı vakit kadınlardan bir topluluk erkeklerin hareketsizliliğine tepki göstermek ve Allah yolundaki mücahidlerin atına bağ olması için saçlarından yapmış oldukları bohçayı İbnu’l Cevzi (rahimehullah)’ın torununa gönderirler. Torunu o bohçayı yanına alıp cuma günü namaza giderken yanında götürür ve imam odası olarak tabir edilen bir odada bekler lakin artık sabrı kalmamış ne zaman minbere çıkacağını düşünmektedir. Vakit geldiği esnada hızlı bir şekilde minbere çıkar ve bohçalar önünde durduğu haldeyken oturur. Gözleri yaşlarla dolmuş ve yüz rengi solmuştu. İnsanlar bunu farkedip birbirlerine bakmaya başlarlar. Nihayet ezan biter ve İbnu’l Cevzi(rahimehullah)’ın torunu kalkar ve hutbesine şu sözleriyle başlar:

"Ey İnsanlar! Size ne oldu da dininizi unuttunuz! İzzetinizi terkettiniz! Allah'a yardım etmekten geri kaldınız da, O da size yardım etmedi! İzzetli durmayı müşriklere uygun gördünüz! Halbuki izzet Allah'ın, Rasûl’ün ve mü’min’lerindir. Vay halinize! Allah ve Rasûlü’nün ve sizin düşmanınızı, babalarınızın kanını akıtarak suladığı toprağınızı çiğnerken görmek nefislerinizi ezmiyor mu? Size acı vermiyor mu? Siz dünyanın efendileriydiniz, şimdi sizi düşmanlar horlayıp, sizleri köleleştirmiyor mu? Kardeşlerinizi düşmanın kuşatıp, kahretmesi kalplerinizi ürpertmiyor mu? Kardeşlerinizi orada ateşe atıp yakarlarken, siz burada zevkinize bakıp yiyip içecek misiniz? Ey insanlar savaş kızıştı. Cihad ilan edildi. Gök kapıları açıldı. Eğer siz cihad edecek delikanlılar değilseniz, açın yolu da kadınlar cihad etsin. Alın ziynet takılarınızı da gidin! Ey sarıklı sakallı kadınlar!"

Elindeki bohçayı kaldırarak işaret eder. "Gidin dikiş yapın. İşte size kumaş ve ip. İnsanlar! Bu ip ve bezler neyden yapıldı biliyor musunuz? Bunu kadınlar saçlarından yaptılar. Çünkü verecek başka birşeyleri yoktu. Vallahi bu saç örgüleri namus endişesiyle güneş ışığından korunmuş kadınların saç örgüleridir. Kestiler onları. Artık aşk bitti. Mukaddes cihad başladı. Allah yolunda cihad başladı. Toprağı ve namusu koruma cihadı başladı. Sizde hiç mi düşünce kalmadı." diyerek elindeki bohçayı cemaatin üzerine fırlatır ve şöyle der: "Ey cami direkleri yürüyün. Ey mezar taşları yıkılın. Ey kalp yan! Kavrul kederden. Erkeklerin erkekliği gitti!"[1]

Tercüme: Ebu Tarık Habib

 


1- Kur’an’dan Hikayeler(Kısasun min et-târih) 1/264

NOT: Bu hutbe her ne kadar İbnu’l Cevzi(rahimehullah)’a ait olarak bilinse de kendisine ait olan eserlerde veya başka eserlerde ondan bu şekilde nakil sabit olmamıştır. Yalnızca internet sitelerinde bu şekilde bir dayandırılma olmuş olsada lakin bu siteler de bunun kaynağını vermemiştir. Bilakis Şeyh Ali Tantavi “Tarihten Hikayeler” adlı eserinde bu hutbenin İbnu’l Cevzi(rahimehullah)’ın torununa ait olduğunu ifade etmiştir.

24 Kas, 2018 Ebu'l Muzaffer Yusuf el-Bağdadi
Etiketler: Erkek, Erkeklik